ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα: «Εκπαίδευση-Πρακτική Άσκηση- Προοπτικές»  την 16/03/2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00μ.μ στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.
Ομιλητές της Εκδήλωσης ήταν: 1) Ο Διευθυντής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Φλώρινας κ. Μαύρος Παντελής, Ο Υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Φλώρινας κ. Βότσης Παύλος, ο Υποδιευθυντής-Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης της ΕΠΑΣ κ. Εστές Σωκράτης και ο Ωρομίσθιος Εκπαιδευτικός της ΕΠΑΣ και Οικονομολόγος κ. Αθανασιάδης Αναστάσιος.
Την ημερίδα συντόνισε η τακτική υπάλληλος της Σχολής ΟΑΕΔ Φλώρινας κ. Αχλαδά Αποστολία.

Προσκεκλημένοι ήταν όλοι οι Δημόσιοι Φορείς της Φλώρινας, εκπρόσωποι Συλλόγων, Εργοδότες, μαθητές και γενικά όλοι οι πολίτες της Φλώρινας. Εστάλησαν προσκλήσεις σε όλους τους Φορείς Δημόσιους και Ιδιωτικούς ενώ η ενημέρωση και η προώθηση της εκδήλωσης έγινε μέσω του ηλεκτρονικού τύπου και των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φλώρινας κ. Όλγα Μούσιου- Μυλωνά, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Άρης Αριστείδου, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαβίδης Παναγιώτης, η Διευθύντρια του Νομικού Προσώπου κ. Γκορτσίλα Ελένη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΦ Φλώρινας κ. Αντώνιος Ζαέκης, ο Διευθυντής της ΔΕΗ ΑΗΣ Μελίτης κ. Παπαβραμίδης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας και Πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Εγκαταστατών Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών κ. Σουμπάση Ελένη, η εκπρόσωπος των Ξενοδοχείων Φλώρινας κ. Σουμπάση Ελένη, ο Πρόεδρος των Μηχανικών Αυτοκινήτων Σελεμίδης Ιωάννης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μηχανικών- Εργοληπτών Φλώρινας κ. Κωνσταντάκος Γεώργιος, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βουλγαρίδης Γεώργιος, οι πρώην Διευθυντές των Σχολών ΟΑΕΔ Φλώρινας κ. Θώμου Χρήστος και κ. Ταμπάκης Νικόλαος καθώς και μαθητές και πλήθος κόσμου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν : η Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Άρης Αριστείδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας και Πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Εγκαταστατών Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Διευθυντής της ΔΕΗ ΑΗΣ Μελίτης κ. Παπαβραμίδης Δ. και  οι πρώην Διευθυντές των Σχολών ΟΑΕΔ Φλώρινας κ. Θώμου Χρήστος και κ. Ταμπάκης Νικόλαος.
Ο πρώτος ομιλητής ήταν ο Διευθυντής της ΕΠΑΣ Φλώρινας κ. Παντελής Μαύρος ο οποίος παρουσίασε το θεσμό μαθητείας του ΟΑΕΔ, ανέλυσε το Δυϊκό Σύστημα Μαθητείας – το πώς δηλαδή λειτουργεί (διαδικασίες) και πώς εφαρμόζεται στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΦΛΩΡΙΝΑΣ αλλά και τα είδη παροχών του ΟΑΕΔ προς τους μαθητές.
Στη συνέχεια ο κ. Μαύρου έκανε μια ιστορική αναδρομή των Σχολών της Φλώρινας, παρουσίασε με P. Point. το κτίριο της Σχολής και τις εγκαταστάσεις της και περιέγραψε αναλυτικά όλες τις ειδικότητες της Σχολής. Τέλος παρουσίασε τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στη Σχολή, όπως επιδείξεις του Τμήματος Κομμωτικής Τέχνης, βρεφονηπιοκομίας και Μαγειρικής, τα βιωματικά σεμινάρια για τους μαθητές και τέλος τις θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται με πολύ ζήλο από το θεατρικό τμήμα της Σχολής.
Ο δεύτερος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Φλώρινας κ. Βότσης Παύλος παρουσίασε τα Στατιστικά Στοιχεία της Σχολής ΟΑΕΔ Φλώρινας και τα οποία παρατίθενται (11 σελίδες).
Ο τρίτος ομιλητής ήταν ο Υποδιευθυντής και Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης κ. Εστές Σωκράτης ο οποίος μίλησε για την πρακτική άσκηση , το σκοπό της, το πρόγραμμα απασχόλησης, την αμοιβή του πρακτικά ασκούμενου, το ποσό επιδότησης, τις εισφορές του Ικα, τη σπουδαστική άδεια και γενικά τη διαδικασία που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της πρακτικής αλλά και τα οφέλη της.
Ο τέταρτος ομιλητής ήταν ο Οικονομολόγος και Ωρομίσθιος Εκπαιδευτικός κ. Αθανασιάδης Αναστάσιος ο οποίος στην ομιλία του ανέπτυξε συνοπτικά τις προοπτικές απασχόλησης των μαθητών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Φλώρινας έτσι όπως αναλύονται μέσα από το θεσμικό πλαίσιο κι επιδιώχθηκε η συσχέτισή τους με τις προσδοκίες των σπουδαστών/τριών.  Οι προσδοκίες καταγράφηκαν ψηφιακά μετά από μια σειρά σύντομων συνεντεύξεων. Τέλος παρουσιάστηκαν απόψεις και προοπτικές για τη μελλοντική επαγγελματική δραστηριοποίηση των μαθητών υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης προσέγγισης για την επιχειρηματικότητα.
Στο τέλος , έγιναν ερωτήσεις από το κοινό σε σχέση με όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές, ενώ πολλοί τοποθετήθηκαν για τη  λειτουργία και την καλή συνεργασία της ΕΠΑΣ Φλώρινας αλλά και το έργο που παράγει η Σχολή μας.
Εντύπωση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Δήμου Φλώρινας , της ΔΕΥΑΦ και του Ν.Π.Δ.Δ – ΚΠΑΠΑ Δήμου Φλώρινας οι οποίοι επισήμαναν τη σημαντική βοήθεια που προσφέρουν οι μαθητές της ΕΠΑΣ Φλώρινας στις υπηρεσίες τους και ιδιαίτερα οι μαθητές της Μαγειρικής Τέχνης, Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας, Βοηθών Γενικής Νοσηλείας, Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων & Αρχιτεκτονικού Τοπίου και Τεχνιτών Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών.  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξήρε το έργο των μαθητών της Μαγειρικής Τέχνης και τόνισε τη τεράστια συμβολή τους στην ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων της Φλώρινας και με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Νομού ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο του Επιμελητηρίου Φλώρινας στην προβολή των παραδοσιακών προϊόντων πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας.
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν αρκετά εποικοδομητικός διότι πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με τις ειδικότητες που προτείνονται για το νέο σχολικό έτος 2016-2017 συνδεόμενες πάντα με την απασχόληση των μαθητών μας.
Οι ειδικότητες που προτάθηκαν από τους Φορείς είναι:

  1. Κομμωτικής Τέχνης
  2. Μαγειρικής Τέχνης
  3. Βοηθών Γενικής Νοσηλείας
  4. Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας
  5. Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων & Αρχιτεκτονικού Τοπίου
  6. Τεχνιτών Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών
  7. Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου
  8. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών
  9. Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων
  10. Συντηρητές Φωτοβολταϊκών & Αιολικών Πάρκων
  11. Πωλητές Λιανικού Εμπορίου
  12. Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων

Σχόλια